Hulp bij kiezen

Over Pantone

Pantone heeft meerdere kleurspecificaties opgesteld die voor veel branches dé standaard zijn en worden gebruikt voor kleurcommunicatie en -controle. Als u een kleurgids aan wilt schaffen is het belangrijk om eerst te weten met welke codes uw opdrachtgevers, leveranciers of afnemers werken. De Pantone productcategorieën zijn onder te verdelen in Grafische producten en Fashion & Home producten.

Pantone Graphics & Print

Voor de grafische markt heeft Pantone meerdere kleurseries beschikbaar. De meest populaire serie is de PMS serie. Indien u met deze PMS kleuren wilt gaan werken of op zoek bent naar speciale Pastel, Neon of Metallics kleurgidsen kunt u kijken in onze Solid kleuren categorie. Voor drukwerk toepassingen op basis van CMYK kunt u met onze Process gidsen vast goed op weg. Combinaties van deze gidsen zijn ook in de bundels categorie te vinden.

Solid en PMS kleuren

In de wereld van ontwerp en drukwerk wordt het meeste gebruik gemaakt van Pantone gidsen en de PMS kleuren zijn dan ook de meest populaire kleurspecificatie. PMS staat voor Pantone Matching System en de nieuwste en meest uitgebreide PMS gidsen vallen binnen de PANTONE PLUS serie. Deze PMS gidsen bevatten 1761 solid kleuren die zijn gemaakt op basis van 13 inkten.

Sinds 11 maart 2014 zijn er in de PANTONE PLUS PMS serie 84 nieuwe kleuren geïntroduceerd. Hiervoor was het totaal 1671 waar het nu een totaal van 1755 kleuren is.

Er zitten in de PANTONE PLUS serie echter nog meer kleurgidsen als de Metallics gids en de Pastel & Neon set. Dit zijn toevoegingen die later dan de PMS kleuren geïntroduceerd zijn.

Process kleuren

Met process kleuren worden de 4 standaard drukkleuren cyaan magenta geel en zwart bedoelt. Een veel gebruikte afkorting is CMYK, dat voor Cyan, Magenta, Yellow en Black staat.

Er zijn een aantal gidsen die gebruik maken van deze 4 process kleuren. Allereerst is er de PANTONE PLUS ColorBridge. Deze gids is een vertaaloplossing tussen de PMS en CMYK kleuren. Omdat het aantal inkten die Pantone gebruikt voor de PMS serie groter is dan het aantal process kleuren kunnen deze kleuren meer verzadigd zijn. Het is het voor ontwerpers en drukkerijen belangrijk om te weten wat de best haalbare kleur in CMYK is wanneer bijvoorbeeld een logo met PMS kleuren ontworpen wordt. In deze gids is dan ook te zien welke PMS en CMYK kleuren bij elkaar passen en is gelijk te zien wat het kleurverschil is.

Naast de PANTONE PLUS ColorBridge heeft Pantone ook een losse bibliotheek die PANTONE PLUS CMYK genoemd word. Dit is een serie die compleet los staat van de PMS kleuren maar toch voor ontwerpers zeer handig kan zijn als alleen kleuren uitgezocht moeten worden voor drukwerk. De PANTONE PLUS CMYK gidsen beschikken over 2868 kleuren.

Bundels

Veel van de PANTONE PLUS kleurgidsen zijn ook als bundels beschikbaar. Als u meerdere gidsen wilt hebben bent u hier vaar goedkoper uit. Bundels als de “PANTONE PLUS Essentials” en de “PANTONE PLUS Portable Guide Studio” beschikken daarnaast ook over een handige draagtas.

Fashion & Home

Voor kleurspecificatie in de mode in interieur industrie is er door Pantone een aparte serie gidsen gemaakt. Deze Fashion & Home serie is voornamelijk gericht op stoffen en wordt in meerdere vormen aangeboden. Met de katoenen gidsen kan zo nauwkeurig mogelijk worden nagebootst hoe de kleur er op het eindproduct uit gaan zien. Omdat deze gidsen zeer prijzig kunnen zijn zijn er ook een papieren gidsen beschikbaar waar de kleuren op katoen gesimuleerd worden. Omdat deze kleuren niet precies gelijk zijn is de benaming ook verschillend. De kleurcodes van de katoenen gidsen eindigen op TCX waar de kleurcodes bij de papieren gidsen op TPX eindigen. De Fashion & Home serie beschikt sinds 2011 over 2100 kleuren.

Software

Omdat u de kleuren niet alleen wilt zien maar ook daadwerkelijk wilt kunnen gebruiken heeft Pantone software uitgebracht om deze kleuren te importeren in uw favoriete ontwerp programma’s. Deze software wordt Pantone Color Manager genoemd en is bij aanschaf van de meeste producten gratis te downloaden. Dit staat indien beschikbaar vermeld op de productpagina van de desbetreffende gids. Als u geen gids nodig heeft kunt u deze software ook los aanschaffen.

Heeft u meer informatie nodig? Bel ons dan even op +31 70 8200274 of stuur een email naar [email protected]

Powered by Lightspeed